Винг Чун Самоучител – Защо не е добра идея?

Винг Чун Самоучител

В момента са много популярни и масови всякакви интерактивни и други приложения и курсове за самообучение или самоучител по винг чун в интернет пространството. Едно време разбира се имаше книги със системни упражнения, опитващи се да покрият всички нива на нашата кунг фу система! Независимо, че формалните упражнения в този стил изглеждат подканващо лесни за правене и могат да бъдат много добре теоретично обяснени е много трудно да се предадът точните акценти на отделните движения в соловата практика. Дори при усърдно занимаващи се ентусиасти под надзора на опитен инструктор! Отделните постановки на ръцете и краката трябва да се прецизират чрез точна обратна сила от страна на опитен партньор.

Постепенно качествата от

 • чи-сао /тренировката по двойки наречена “лепкави ръце”/
 • ударната практика на стенна торбичка
 • тежкия чувал и подвижното топче
 • работата с дървен манекен /мук ян джонг/
 • дългата тояга /лун дим бон куан/
 • пеперудовите ножове /барт чам дао/

ще изградят нужните качества.

Те се “компресират” в трите форми с голи ръце /Сиу Лим Тао, Чум Кил, Бил Джи/. Така упражняващия тези елементи редовно може да ги запази и поддържа по-лесно в ежедневната си практика! Тези “качества” се рафинират и непрекъснато доразвиват! По този начин тренировъчната класическа система реално работи! Веднъж разбрали колко е деликатен и важен този процес на непрекъснато усъвършенстване и изчистване на грешки вие сте стъпили на “пътя” на винг чун. Тогава вече е много трудно да се заблудите и да изопачите някои елементи и концепции на тази перфектно и инжeнерно структурирана система от бойните изкуства!

Начални стъпки

В началото на този път няма да сте станал “супермен”, но ще сте уверен, че сте на прав път и всичко правено до сега не е напразно! От там нататък е въпрос на време нещата да се събудят за пълноценен живот! Тогава се разбира, че прилагането на винг чун е безкрайно във всички сфери на живота. Все по-точно ще намирате правилната сила и движение в залата за обучение, така че да контролирате ситуацията при сблъсък дори с добре трениран или готов на всичко човек!

Гореизложените насочености и постижения уви не могат да се постигнат следвайки сляпо или с известна теоретична подготовка при липса на методология на изпълнение от напълно начинаещи до напреднали посветени. Няма готово изфабрикувана техника, която да бъде приложена успешно срещу реална, а не формална атака на противник! Няма стратегия, която да се приложи буквално при сблъсък с агресор. Освен ако не сте се скрили зад врата или в засада срещу не очакващ нищо противник използвайки тежък предмет или оръжие! Уви успешните сценарии на бойни сцени дори във филмите не винаги завършват успешно! Например има случаи на прострелян фатално актьор със ефективно заредено оръжие. Друг претърпял сериозни травми каскадьор след малка неточност в изпълнението на предварително режисирани движения при бойни сцени при заснемането на филми с бойни изкуства.

“The Force” – Силата

В залата при практикуване по двойки много бързо става ясно, че най-нежелания партньор от вас е този, който е по-силен физически, евентуално леко некоординиран правещ същите неща! Смисъла на т.н. стил на бой не е ефикасността на хитро умно измислените техники и движения даващи значително предимство при бой. А всъщност е  търпеливото изграждане на качества, позволяващи при взаимодействие с по-силен противник да пренасочите бързо силата му. Без да ангажирате значително своята сила, така че да имате достатъчно от нея в подходящия момент за нокаутиращ удар, изваждащ тотално опонента от строя! Както може да се види в реалността може преди решителния удар и двамата да претърпят значителни физически поражения.

Точно за това момента на сблъсъка трябва да се избере много внимателно като до тогава тайминга на движения и стъпки трябва да бъде много добър. Това позволява да бъдете извън обсега на “оръжията” на другия, докато не ви се предостави възможност да използвате вашето най-силно оръжие! Момента трябва да е избран точно, защото се налага да навлезете в опасната дистанция. Там където вие също може да бъдете достигнат от оръжията на другия:

 • ритник
 • удар с ръка
 • колена и лакти
 • захват за хвърляне
 • счупване на крайник
 • душене.

Кога е правилния момент?

За да се избере правилния момент за ваша атака е нужно движението ви да започне по време на половината от движението на другия, да се вземе предвид нужната маневра с крака, която да ни приближи сигурно без загуба на време в точния момент. Точния момент е когато можете да атакувате атакуващото движение на другия. Така че при евентуално добро ваше попадение да обезсмислите следващата атака към вас. Разбира се попадате в капан, ако в тази ситуация не успеете да нокаутирате противника. Той може би няма да пропусне своята възможност да ви върне жеста. Атакувайки го, трябва да минимализирате откриването си за контраатака.Съществена роля при това играе баланса на тялото и ръцете, които могат да “увиснат” ако не се дозира правилно силата.

Трябва да се откажете от вече изчерпаното или неизгодно движение проправяйки си път към друго по-ефикасно! Всички тези неща са свързани със стратегията на вин-чун за ефективно неутрализиране на противника. За да бъде използвано всичко гореизложено максимално сигурно и ефикасно трябва непрекъснато да се работи по отстраняване на индивидуалните грешни навици при сблъсък с превъзхождаща сила.

Така вече се виждат предимствата на винг чун обучението

 • нокаутираща сила на къс прав удар
 • готовност за сблъсък при добре “наточеното” ни оръжие
 • запазване на баланс при протичаща сила напред
 • назад и настрани
 • спазване на правилната дистанция
 • намиране на точния момент за атака
 • максимално използване на шансовете ни
 • точна преценка на риска
 • трезво отчитане и работа по отстраняване на грешките ни при взаимодействие с партньор при ежедневните тренировки или при загубен бой.

 

Всички тези неща няма как да бъдат отренирани във Винг Чун самоучител! Вижда се че въпреки превъзходното владеене на стила и стратегиите му, всичко е обречено ако няма развит сигурен удар от всяко положение, което е основното оръжие във вин чун!!! Развиването на такъв удар е от съществено значение в ежедневната практика и всички упражнения спомагат за това. Но само когато са ясни тънкостите и възможностите за оптимизиране и насочване на импулс от сила през тялото към ръката!

Формалното правене на

 • солови форми
 • удари във въздуха
 • театрални форми с оръжия
 • не контактно чи-сао с партньор
 • резки движения без нужния натиск и точна сила

са безполезни при реален бой, защото не подготвят оръжията ни за реален сблъсък!

Заучените Техники

Какво да кажем за разчитането на определени заучени техники и комбинации, които за да бъдат приложени ефикасно трябва да сме поне два пъти по-силни и по-бързи от противника ни… Имайки за даденост чисто физическото си превъзходство няма нужда обаче да тренирате вин-чун! Разбира се в нашата система се развива голяма сила, но тя е много различна от обичайната сила, развивана с тежести и с ежедневни натоварвания. Основно силата и баланса на стъпката във вин чун се използва за “водене” при атака и “придърпващо” отклоняване при отстъпване. Това позволява бързо прегрупиране за контраатака дори при отстъпване.

Подразбира се че това майсторство не може да бъде научено без съответни упражнения с постепенно увеличаване на степента на заплаха и своевременно отстраняване на грешките. При всяка акция тялото, ръцете и краката трябва да се движат групирани в подходящ “пакет”. Целта е отваряне и затваряне на определени пространства, като така е възможно прихващане на възможни атаки на противника. Плюс непрекъснато пресичайки всичките му възможности за противопоставяне и дестабилизирайки го. Така се създава шанс за решителен удар, решаващ боя! Вместо човек да се бори с перките на вентилатора е необходимо да натисне стоп бутона безопасно!

Всякакво гонене и занимаване с краиниците на противника ни излага на опасност от попадения в собственото ни тяло. Рискът е неприемлив, освен ако не сте ММА боец. Защото там размените са допустими с оглед спечелване на точки или надмощие при свалянето на противника на земята. Реалния бой също е рисковано начинание! Дори при окончателна победа трябва да се мисли и за риска от поети наранявания и последствия.

Заключение

Предвид гореизложените фактори е несериозно да се инвестира време, пари и енергия в следване на Винг Чун Самоучител, дистанционни инструкции при отработването на  техники за самоотбрана! Както казва майстор Вонг Шун Люн ученето на вин-чун техники за самоотбрана е обречено начинание. По-добре човек да намери начин да стане невидим за врага! Най-добре да се атакува директно атаката, отколкото да се търсят техники и начини за блокирането и! Само с изцяло ангажиран и посветен във всички аспекти винг чун инструктор, начинаещия може да разбере, практикува смислено и да приложи уверено наученото от тренировките! Тук вече силата, решимостта и късмета на ситуацията не играят съществена роля! И все пак ето пример за един Винг Чун Самоучител, вие си преценете дали да го ползвате!