Формите във Вин Чун

Винг Чун е китайско бойно изкуство, което разчита на механиката на човешкото тяло. Като такова се различава от другите подобни по това, че:

  • Организира тялото при бързо движение напред, назад и настрани да запазва изправената сруктура на гърба
  • Прецизира обхвата на движението на ръцете напред, имащи непрекъсната подкрепа от правилното директно насочване от таза.

При заобиколни движения и други маневри от страна на противника винг чун боеца трябва да може да пресече противниковото движение по средата, като атаката му се приплъзва настрани от импулса на самата стъпка и умелото боравене с двете половини на тялото. Ръцете се движат съвсем късо напред и назад. Внимава се отделните части на тялото да са в определено съосие, така че да обезпечат клиновидна формация, готова да се забие във всяко слабо звено и така да пренасочи силата на другия, че да се осигури чиста линия за директна атака.

За тази цел соловата практика или Винг Чун формите са три с голи ръце, две с оръжия и една с дървен манекен като основната им цел е точни ъгли на посрещане, пренасочване и предаване на сила!

1-ва Форма Sil Lim Tau

Първата форма организира фронтално насочените движения на ръцете да извличат максимална полза от неподвижно и добре балансирано изправено тяло. Самото тяло е изпънато като лък с завъртяни навътре стъпала от което се изстрелват ръцете. Тук се подготвят движенията на ръцете да имат точна спираловидна и добре насочена форма при закотвено нестабилно напред и назад тяло. Всичко това е за да се изработи нужния баланс на силата, която гарантира прецизност на ръцете.

Важно е да се поставят лакътя и китката в центъра на тялото. Това гарантира сигурно пресичане на противниковите удари от вън на вътре и от вътре на вън от централната ос на тялото. Стъпалата подготвят завъртането на задния крак навътре при стъпки напред и назад. Така се подсигурява равномерно използване на обхвата на двете ръце при удари с фронтален таз. Отделните движения оптимизират силата в крайната част на ударната повърхност като поставят лакътя зад китката без изкривяване на раменета, торса, таза, коленете и стъпалата.

Тази майсторска форма не е просто първата за въвеждане в изкуството и за запознаване на начинаещия с непривичността на този метод, развиващ мълниеносна фронтална сила и баланс, а е изпитание дори за дългогодишните практикуващи поради изискването за симетрия, точно насочена сила и баланс.

2-ра Форма Chum Kiu

Тази форма продължава надграждането на умения като ни показва какво трябва да се случи когато ускорим централната вътрешна вертикала /въображаемата осева линия, минаваща от петите, през гръбнака до върха на главата/ настрани или напред. Така въпреки видоизмененото тяло трябва да се оптимизира ъгъла на насочване на сила. Това ни помага в последствие да поемем силата идваща срещу нас с едната половина на тялото си.  С другата половина генерираме съкрушителна сила напред и то докато се движим напред или назад. Втората форма синхронизира движенията на лактите с коленете. За да се подготви и тества тялото, се тренират резки завъртания с всичка сила и скорост. Вертикалата се ускорява на макс при въртене на 180 градуса или при стъпки под 90 градуса настрани или изцяло напред. Включен е и тест за таза при ритник назад да се завъртим и на един крак без загуба на равновесие.

3-та Форма Biu Jee

Третата форма тренира генериране на къса сила през максимално дълъг лост. Тук отново се използва силата на таза, но само едната половина предава сила. Комбинират се необичайно дълги или къси лостове, които се използват в критични ситуации:

  • бой с повече противници
  • Със силно наранена ръка
  • При притискане към стена
  • сграбчване на двете ръце едновременно
  • при падане на земята

Тази форма доразвива цялостните умения и е неразривна част от системата. Като цяло мога да дам сравнение с качествата на автомобила за да се разбере по-добре значението на трите форми. Първата форма е свързана с теста на автомобила по прав път – максимална скорост, спирачен път, тест при сблъсък за издръжливост. Втората форма е свързана със състезателните качества на автомобила при изпреварване и как да влезе и излезе с максимална безопасна скорост в завой. Третата форма е свързана с шофиране на автомобил с някаква неизправност, спукана гума, при пресечен терен без път, при буксуване на място и т.н.

4-та Форма с манекен Wooden Dummy

Формата на манекена използва същите обичайни движения, но тренира границите им, подобрявайки синхрона между двете ръце и ръцете и краката. Също така учи силата да е насочена към трупа на манекена, а не към ръцете.

Винг Чун Форма с Манекен

Винг Чун Форма с Манекен

5-та Форма с тояга Dragon Pole

Формата на тоягата максимализира лостовете на тялото при мощно насочване на сила през три метровата тояга и концентрирайки я на площ от 2 сантиметра. Поемайки резонансната сила от сблъсъка с целта или с друго оръжие се развива усойчивост на тялото при динамично импулсно предаване на сила.

6-та Форма Пеперудени Ножове

Формата на двата ножа максимализира ускорението на стъпката като развива синхрона при движение на тялото от фронтална през странично завъртяна позиция до различни ъгли напред и назад.Тежките ножове се използват за ускоряване на ръцете, стъпките, подобряват тайминга и баланса.
Разбира се оръжията развиват и усет за бой с оръжия и специфични стратегии, различни от обичайния бой с голи ръце. Когато се използват правилно става ясно, че всичко е една единна система и всичко е нужно да бъде тренирано с цел подобряване на специфичните качества!

Винг Чун Форма с Ножове

Винг Чун Форма с Ножове

И така …

Няма притурки, няма смисъл да се тренира бой на земя, борба, бой със саби, джобни ножчета или светлинни джедайски мечове. Концентрацията трябва да остане в развиването на тази специфична винг чун сила, а не да се измести върху възможните интерпретации и приложения! Тази сила е подобна на силата на делене на атома. От една страна може да произвежда полезна енергия, но от друга може да убива със силата на атомна бомба! Подържайки уменията живи ежедневно няма граници на развиването им и обхвата на полезното им действие!

Тренировките по този специфичен за винг чун абстрактен начин предпазват практикуващите от случайни наранявания и повреди по времето на контактен спаринг! Силата е точно дозирана и предавана с контрол, но когато се наложи може да нокаутира! Все едно да пипнеш двата полюса на мощен акумулатор едновременно или да те удари електрошок! В превод някои от основните техники на винг чун не случайно се наричат “шокова ръка”, “пляскаща ръка”, “камшична ръка”.  За разлика от опоетизирани имена от други китайски стилове /тай-чи например/тук значението е буквално!