10 признака, че школата ви по винг чун е съмнителна

1. Таксуват ви с високи суми в брой за първо занятие, без да сте пробвали

Ако уроците по Вин чун не са придружени от безплатна сесия, за да видите и усетите обстановката в школата и да видите как върви изкуството за вас, това е червен флаг. Ако видите, че ви таксуват с по-висока сметка, отколкото утвърдена школа по кунгфу или фитнес зала, вероятно сте попаднали на съмнителна сделка!

2. Никакви спаринги

Ако треньора никога не насърчава учениците да правят спаринг или да тестват наученото, капана да не се усъвършенствате има зелена светлина.

3. Признаване на школата

Ако други училища, институции или общности никога не ги признават, това е червен флаг. Ако също така имат система за класиране, която само те или тяхната група признават, но когато излезете от залата и тя не се признава, това е червен флаг!

4. Нисък приоритет при организиране на състезание или празник на бойните спортове

Ако една школа по винг чун не иска да се състезава, да се присъединява към състезания от същото изкуство, нито да организира такива по причина, че не се интересува от битки, това е червен флаг. Винг Чун е БОЙНО ИЗКУСТВО, а не танцуване на форми. Защото, ако се занимавате само с форми, може и да се запишете в училище за балетни танци!

5. Фокусиране само върху упражненията и формите

Ако в школата по Винг Чун се преподават само упражнения и форми, но не и спаринг или проверка на наученото под натиск, това е червен флаг. Упражненията и формите са важни, но те не са основният момент за усъвършенстване на знанията ви по Винг Чун.

6. Плъхове в гърдите

Ако учителите по Винг Чун превръщат учениците си в торби за тестване, но не ви позволяват да го правите с тях при същия пълен натиск като тях, това ги прави неуверени в кондицията на тялото си.

7. Бързи повишения

Ако някоя школа по Винг Чун бързо повишава учениците си като старши, значи има проблем! Ако видите ученици на възраст около 20-30 години и те казват, че са старши във Винг Чун, това определено е невъзможно! Винг Чун се изучава с години и на повечето старши учители им е отнело почти 10-20 години, преди да могат да преподават.

8. Кондиционни упражнения

Ако няма задължителни кондиционни упражнетия за усилване силата на удара /тежък чувал, стенна торбичка, лапи и удари в защитен със специална предпазна жилетка партньор/ и бързината и маневреността на стъпката /тенис топче, ластик, лапи с движещ се назад партньор, той ма – сой ма упражнения /стъпка напред – стъпка назад от лепкавите ръце/ значи няма как да се изградят качества за стъпка с удар, което е жизненоважено, когато сблъсъка е имитация на истински и подготвя тялото и ума на практикуващия за реална конфронтация!

9. Упражнения за усет

Не се правят упражнения без контакт за усет за скъсяване на разстоянието при определена маневреност на атакуващия! Лепкавите ръце си имат своето заслужено място като „сърцевина“ на винг системата, но без правилен усет за скъсяване на разстоянието с тип „отрязване на пътя“ чрез диагонални стъпки и упражнения за преследване на мобилен и решен да удря въпреки всичко противник всичко до сега е напразна загуба на време и енергия!

10. Липса на оръжия

Не са интегрирани винг оръжията в тренировъчния процес! Ако видите че дългата тояга и пеперудовите ножове красят само стената на залата или въобще отсъстват от занятията, значи нещата за вас никога няма да имат завършеност и вие никога няма да имате нужните качества да победите истински противник в схватка без правила! Освен че са традиционни оръжия, тоягата и ножовете са и уреди за усъвършенстване на силата, фокуса, стъпката и прецизната стратегия, която води до побеждаването на противника! Без постигане на майсторство в тях е невързожно да се отключи пълния капацитет на системата, независимо че сте тренирали всички останали елементи на боя без оръжия.

Успех!